Estetska dermatologija

Estetska dermatologija obuhvaća skup dermatoloških tretmana pomoću kojih se jednostavno i sigurno dolazi do ljepšeg i zdravijeg izgleda.

Mezoterapija

Moglo bi se reći da ne postoji bolja metoda u suvremenoj estetskoj dermatologiji koja bi svojom učinkovitošću i neškodljivošću mogla parirati metodi mezoterapije.

Koncept mezoterapije nije novijeg datuma; zaslužnim za ideju smatra se dr. Pistor, francuski liječnik koji je 1952 godine pod geslom „malo, razrijeđeno i u pravo mjesto“ započeo koristiti mezoterapiju u liječenju kronične boli. Francuska akademija medicinskih znanosti uvrstila je metodu kao svoju službenu 1987 godine.
Zahvaljujući novim spoznajama i boljem razumijevanju procesa starenja i reparacije kože, te uloge antioksidansa i hijaluronske kiseline u tim procesima, mezoterapija se izdvojila kao terapijska metoda izbora. Zašto?
Naime, gornji epidermalni sloj kože predstavlja određenu barijeru, pa brojne aktivne tvari koje nanesemo na kožu ostaju na njoj, ne penetriraju do željene dubine i u željenoj koncentraciji, a pojedine molekule – poput one hijaluronske kiseline – nisu to u mogućnosti zbog svoje veličine. Mezoterapija nam omogućuje da preskočimo epidermalnu barijeru i ciljano, sitnim ubodima iglica koje su napravljene isključivo u tu svrhu, unesemo pod kožu visokovrijedne tvari, koje na taj način ne mijenjaju svoj oblik i koncentraciju, što jamči njihov maksimalan učinak.

Mezoterapija se u dermatologiji koristi za različite probleme; sitne bore, sunčeve pjege (tzv. solarni lentigo), kod nepravilnosti pigmentacija – melazme, za smanjenje ožiljaka od akne, ali i samo kao metoda rehidracije i održavanja dobrog stanja kože - mezoterapijom se usporavaju procesi koji dovode do starenja kože, pa je ona izvrsna „anti-age“ metoda .
Ovisno o problematici i zahtjevima kože, mezoterapija koristi odgovarajuće aktivne tvari u odgovarajućim kombinacijama koje popularno zovemo „kokteli“. Na taj način dobivamo individualizaciju terapije, terapiju koja je prilagođena svakom ponaosob, koja nije standardizirana – što je uostalom i krajnji cilj dermatologije i medicine uopće.

Mezoterapija se može primijeniti samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim metodama (npr. metodama kemijskog pilinga i iontoforeze). Kombinacija navedenih metoda (od kojih svaka ima svoju funkciju), daje najbolje rezultate.

Kemijski piling

Kemijski piling je metoda kojom se uklanjaju gornji slojevi kože kemijskim sredstvima, kiselinama, najčešće voćnog podrijetla. Najpoznatija i najstarija je glikolna kiselina (koja se ekstrahira iz šećerne trske), no postoje i druge (mandelična, kojična, trikloroctena, salicilna), koje se često – radi boljeg učinka i manje mogućnosti iritacije - kombiniraju u jednom preparatu.

Piling može biti površinski, poluduboki i duboki.
Površinski pilinzi su vrlo blagi. Ono što se njima postiže je uklanjanje mrtvog, rožnatog sloja kože, nakon čega ona postaje glatka, sjajnija, ujednačenija. Površinski pilinzi rijetko kad izazovu crvenilo, no ukoliko se ono i dogodi, traje kratko i vrlo brzo nestaje.
Srednje duboki pilinzi koriste se kad želimo riješiti dublje ožiljke od akne, kod starijih (naboranih) kože i koža koje su kronično oštećene suncem (što se očituje sunčanim pjegama tzv. lentigom, keratozama, te sitnom naboranošću kože). U ovim slučajevima, najbolji rezultati postižu se kombinacijom srednje dubokog pilinga, mezoterapije i iontoforeze.
Srednje duboki pilinzi redovito izazivaju crvenilo, potom i ljuštenje kože, koje može trajati i nekoliko dana. Ljuštenje je i cilj pilinga. Za to se vrijeme koža njeguje odgovarajućim preparatima i najvažnije – štiti od sunca!

Iontoforeza i sonoforeza

Da bi određene aktivne tvari (vitamini, minerali, antioksidansi), lakše prošle epidermalnu barijeru i u željenoj koncentraciji došle i do dubljih slojeva kože, gdje ih najviše trebamo, koristimo se metodama iontoforeze i sonoforeze.
Iontoforeza koristi ione vode kao nosače aktivnih tvari do dubljih slojeva kože, dok su kod sonoforeze nosači UZV valovi.
Metode su ugodne, potpuno bezbolne, obično ih kombiniramo sa kemijskim pilinzima i mezoterapijom, no mogu se koristiti i izolirano. S obzirom da nema rizika od eventualnih neželjenih reakcija u smislu crvenila, iritacije i sl., metode su vrlo pogodne u situacijama neposredno prije nekog važnog događaja na kojem želimo zablistati.
Učinak ionto ili/i sonoforeze traje relativno kratko, nekoliko dana, metode kožu čine sjajnijom, čvršćom, glađom. Za dugotrajnije, višetjedne i mjesečne rezultate, tu su kemijski piling i mezoterapija.

UGOVARANJE PREGLEDA

Pregled možete ugovoriti putem telefona 091 482 3574. Radno vrijeme: utorkom i četvrtkom od 13:00-20:00 sat. Dr. Lesić prima pacijente u prostoru poliklinike Centar u Kurelčevoj ulici br. 4 na 2. katu