Flebologija

Flebologija je znanost o venama. Bavi se dijagnostikom i liječenjem poremećaja stanja venskog sustava nogu.
Proširene vene mogu biti samo estetski problem na nivou kapilarne mreže (tzv. venektazije), no i ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do proširenja većih vena (tzv. varikoziteta), upalnih promjena kože, te u konačnici venskog ulkusa.
Trebalo bi prvenstveno preventivnim mjerama – nošenjem elastičnih čarapa, sklerozantnom terapijom u početnim stadijima popuštanja vena (kapilare, manji varikoziteti) - spriječiti nastanak ozbiljnih varikoziteta i venskog ulkusa.
No, ukoliko su već prisutni i ozbiljni varikoziteti i venski ulkus, također se mogu uspješno liječiti.

kapilare (tzv. venektazije)proširene vene (varikoziteti)venski uklus

Sklerozantna terapija

Proširene vene i kapilare na nogama mogu se uspješno liječiti tzv. sklerozantnom terapijom, injekcionom metodom koja – iako poznata desetljećima – i dalje predstavlja „zlatni standard“ u liječenju proširenih vena i kapilara. Uštrcavanjem određenog sredstva, tzv polidokanola u njihov lumen, proširene vene i kapilare pretvaraju se u vezivne tračke, tj. skleroziraju nakon čega više nisu vidljive.
Prethodno se redovito radi dopler (UZV) vena nogu, kako bi se isključili ozbiljniji problemi koji zahtijevaju operaciju vena. Tek tada se pristupa sklerozaciji. Potrebno je više aplikacija (5-15), u razmaku od 10-15 dana. Tijekom sklerozantne terapije obavezno je nositi elastični, kompresivni zavoj ili čarapu – što je jedan od razloga zašto je najpoželjnije započeti s terapijom u jesen/zimu.

UGOVARANJE PREGLEDA

Pregled možete ugovoriti putem telefona 091 482 3574. Radno vrijeme: utorkom i četvrtkom od 13:00-20:00 sat. Dr. Lesić prima pacijente u prostoru poliklinike Centar u Kurelčevoj ulici br. 4 na 2. katu